Benny's webside
om Cucurbitaceae
(Agurkefamilien)
Gerradanthus aff. lobatus
Gerrardanthus
aff. lobatus
Velkommen til denne web side som er en del af  www.bennyskaktus.dk, Primært omhandler denne webside om de Cucurbitaceae som er sukkulente på et eller andet vis. Siden fortsat under opbygning og vil med tiden blive udvidet med sider om dyrkning, formering, litteratur og andet godt om disse planter.

 
Nyt på www.bennyskaktus.dk
Dyrkning af knoldsukkulenter
Formering
Fotogalleri med Cucurbitaceae
Fotogalleri med Græskar
Fotogalleri med knoldsukkulenter
Asclepiadaceae
(Stapelia og lignede)
Yucca.
Litteratur liste:
Links.
Salgsliste 
med planter, potter og stiketiketter.
fotogalleri, hårdføre kaktus 
Engelsk tekst.
Acknowledgments
Engelsk tekst.
Mine 
Kaktus og Yucca venner og deres haver,
Engelsk tekst
Søg på www.bennyskaktus.dk 
Hvem er Benny?
Engelsk tekst.
Nordisk Kaktus Selskab
Plantefamilien Cucurbitaceae består af ca. 90 til 130 slægter og ca. 750 arter. De fleste arter har krybende eller klatrende urteagtige etårige stængler fra en oftest flerårige tyk rodknold, der enten er under eller over jorden. Der ud over kendetegnes de ved oftest at have femkantede stængler, krøllede slyngtråde. Bladene sidder spredte (enkeltvis, sidder ikke overfor hinanden) er femdelte (håndlappet til hånddelt). Blomsterne som oftest er gule (kan også være hvide, grønne, brune eller orange) er enkønnet, han eller hunblomster, enten på samme plante (Monoecious, enbo, sambo) eller på hver sin plante (Dioecious, tvebo, særbo). Hanblomsterne har 5 sammenvoksede kronblade, 3-5 støvdrager. Hunblomsterne består af 3 støvfang med en nedrykket frugtknude. Blomsterne er enkeltstillet eller i grupper i bladhjørnerne, de kan variere i størrelse fra meget store til ganske små og uanselige. Frugten (agurk eller græskar), er for de fleste arter kødfulde frugter, enkelte arter har frugter som er tørre ved modenhed (blandt andet Luffa). Selv om vi spiser Agurk, squash og græskar, er der faktisk mange arter som har giftige frugter!.

Hanblomst af Coccinia sp. aff. mildbraedii
Hanblomst af Coccinia sp. aff. mildbraedii.

Cucurbitaceae er godt udbredt i tropisk Sydamerika og Afrika, men også i Nordamerika og Europa findes der "Agurker", i norden har jeg kendskab til to arter:
Bryonia dioica (Tvebo Galdebær, giftig!).
Bryonia alba (Enbo Galdebær, giftig!).

I Sydamerika er der i arkæologiske udgravninger, som kan dateres tilbage til 6000 år før vor tidsregning, fundet frø fra squash. I disse tidlige civilisationer var squash en vigtig del af føden og indbyggerne har været afhængige af disse squash. Også i dag er en afgrøder af Cucurbitaceae økonomisk vigtig, vi kender alle nogle af disse:

Cucumis sativus (Agurk)
Cucumis melo (melon)
Cucurbita maxima (vintersquash eller græskar)
Cucurbita pepo (sommersquash)
Citrullus lanatus (vandmelon)

Der er selvfølgelig masser af navnesorter af disse kulturplanter 
Her er nogle eksempler på nogle af disse:

Cucumis sativus F:1 'Futura' (god drivhusagurk).
Cucurbita maxima F:1 'Atlantic Giant' (Kæmpegræskar (op til 606,72 kg, som er verdensrekorden, sat i 2002. Danmarks rekorden er på 196 kg også sat i 2002, du kan læse mere om dyrkning af kæmpegræskar på webstedet:  "Xtra Large Græskar").
Cucurbita maxima 'Blue Kuri' (blågrøn græskar)
Cucurbita maxima 'Turks Turban' (turban græskar, spiselig pyntegræskar, god i wok!)


Cucurbita maxima 'Uchiki Kuri' (en af de mest velsmagende vintersquash også kendt som 'Orange Hokaido').

Momordica charantia, er en tropisk plante som dyrkes over det meste af jorden, de umodne frugter skulle være en god kilde til Vitamin C, A fosfor og jern. Momordica charantia er en hurtig voksende, plante med tynde stængler og slyngtråde. Der er en meget populær plante, da den har været brugt af indfødte imod kræft, diabetes og infektioner. Den skulle efter sigende være et godt våben imod HIV.

Der er mange "agurker" som dyrkes på grund af deres flotte caudex (rodknold, eller sukkulent stamme), der findes der formentlig omkring 35-40 slægter hvor alle eller enkelte arter er sukkulente eller har caudex, de fleste er fra tropisk Afrika:

(linkene er til sider med engelsk tekst!)

Apodanthera, Brandegea, Cephalopentandra, Ceratosanthes, Citrullus, Coccinia, Corallocarpus, Cucumella, Cucumis, Cucurbita, Cyclantheropsis, Dendrosicyos, Doyerea, Eureiandra, Fevillea, Gerrardanthus, Gynostemma, Halosicyos, Ibervillea, Kedrostis, Melothria, Momordica, Neoalsomitra, Odosicyos, Parasicyos, Peponium, Seyrigia, Telfairia, Trochomeria, Trochomeriopsis, Tumamoca, Xerosicyos, Zehneria, Zygosicyos.

Det er specielt disse "Sukkulente Agurker" som har min interesse.
 

Alle billeder uden navnet på fotografen er taget af Benny Møller Jensen 
Copyright © 2003-2008
Ved alle andre billeder tilhører Copyright © 2003-2008 den fotograf som er nævnt ved billederne. 


! Planteliste ! Ordbog ! Foto galleri (Engelsk tekst) ! Cucurbitaceae ! Asclepiadaceae ! Yucca ! Hårdføre kaktus ! Home ! E-mail ! Links ! Søg ! Wanted ! English ! Nyheder !

! Web shop !

Copyright © 1998-2008
Benny Møller Jensen
Hjørring
Danmark

www.bennyskaktus.dk