Dyrkning af de sukkulente Asclepiadaceae
(forkortet til Ascleps.)


Mange af de sukkulente Ascleps kan dyrkes i en solrig vindueskarm, men for de flestes vedkomne vil de trives meget bedre i et drivhus i fuld sol eller let skygget, det er dog altid vigtigt at der er vel ventileret for at undgå sort-råd (en sygdom som kan rammer alle stængelsukkulenterne). Jeg har opdelt slægten i fire grupper:

1. Stængelsukkulenter. I denne gruppe er de velkendte stapelier også kendt som ådselsblomster.
2. Stammesukkulenter. I denne gruppe er blandt andet Matelea.
3. Rodsukkulenter (geophytter). I denne gruppe er blandt andet Petopentia, Raphionacme og Fockea.
4. Slyngende og krybende planter. I denne gruppe er blandt andet Hoya og Ceropegia.

Jordblandningen til Ascleps bør som til andre sukkulenter være veldrænet, og kunne udtørre hurtig efter vanding. Den enkelte person bør forsøge sig frem til en blanding som passer til den enkeltes vækstbetingelser. Jeg vil foreslå en af følgende blandinger:

Standard sukkulent jordblanding
(siet igennem et 5-6 mm sold)
4 dele groft bakkegrus.
4 dele næringsberiget spagnum
2 dele Leca perler (2 - 4 mm) (eller småsten)
1 del Leca ærter (4 - 10 mm) (eller småsten)

Ovenstående kan eventuelt ændres med mere eller mindre grus/spagnum alt efter hvilke arter der skal dyrkes i jorden og under hvilke dyrkningsforhold. I bør også bemærke at nogle typer spagnum kan være vanskelige at vande op, når den er tørret helt ud, ved disse kan der med fordel tilsættes mere grus. Prøv dig frem til en "jord" som passer til dine forhold.

Kaktusjord til at så kaktusfrø i:
(siet igennem et 5 mm sold)
2 sand
1 havejord
1 spagnum næringsberiget
3 Leca perler

Kaktusjordblanding med havejord:
2 dele groft bakkegrus
1 del almindelig spagnum
1 del næringsberiget spagnum
4 dele havejord.
5 dele lecaperler.

Kaktusblanding uden brug af spagnum:

Groft bakkegrus, eventuelt tilsat Leca perler/ærter for endnu bedre dræning.

Kaktusjord til større potter og større planter samt arter der meget sarte overfor væde (f. eks: Pediocactus, Sclerocactus, Navajoa, Toumeya, Ariocarpus og lignede)

1 del kaktusjordblanding
1-2 dele lecaperler.Dyrkning af stængelsukkulente Ascleps:

Kan dyrkes i solrig vindueskarm, under kraftig kunstlys (Phillips farve nr. 830 eller vækstlampe) og i vel ventileret solrigt drivhus, det kan være nødvendigt at skygge let, især hvis der ikke er tilstrækkelig med ventilation!.

----
Dyrkning af Ascleps og andre sukkulenter med kunstlys.

Sommer:
I sommerperioden bør planterne holdes let fugtige til den tørre side, men bør dog ikke udtørre helt, da de vandoptagende rødder så vil tage skade.

Vinter:
Vintertemperaturen bør ikke være under 12 -15 grader, og vandingen skal være meget sparsom.

Formering:
Stængelsukkulenter kan formeres ved stiklinger, der skæres eller knækkes af. disse skal herefter tørre i ca. 3-6 dage for at danne callus (sår), når der er dannet callus stikkes stiklingen let ned eller lægges oven på den potte med den jordblandingen som er egnet til netop den art der skal formeres. Den bedste til på året er efter forårs jævndøgn og inden efterårsjævndøgn, det kan være vanskeligt eller faktisk umuligt at få rødder imellem efterårsjævndøgn og forårsjævndøgn!

Planterne kan selvfølgelig også formeres ved frø, og det er ikke meget forskelligt fra såning af kaktus. Frøene sås oven på såjorden, dækkes let med sandblæsersand (quartssand) potten kan sættes i en formeringskasse eller i en plastpose som sættes et varmt og lyst sted ikke direkte sol!. Så snart at frøene spire (ofte efter ganske få dage ved friske frø) skal de små frøplanter ud af formeringskassen/plastposen, da der ellers meget let kan dannes sort-råd.


Frøplanter under kunstigt lys.Dyrkning af stammesukkulente Ascleps:

Sommer:
Generelt bør planterne i sommerperioden holdes let fugtig og bør aldrig udtørre helt, da de vandoptagende rødder så vil tage skade.

Vinter:
Vintertemperaturen bør ikke være under 10 grader, og vandingen skal være meget sparsom.

Formering:
Formeres ved frø, og det er ikke meget forskelligt fra såning af kaktus. Frøene sås oven på såjorden, dækkes let med sandblæsersand (quartssand) potten kan sættes i en formeringskasse eller i en plastpose som sættes et varmt og lyst sted. Så snart at frøene spire (ofte efter ganske få dage ved friske frø) skal de små frøplanter ud af formeringskassen/plastposen, da der ellers meget let kan dannes sort-råd.Dyrkning af rodsukkulente Ascleps:

Rodsukkulenter dyrkes oftest for deres sjove rod som efterhånden som den vokser større hæves op over jordoverfladen så den rigtig kommer til syne. Lige efter omplantning bør rodknolden ikke udsættes for direkte sollys da solen kan give solskoldninger.

Sommer:
Generelt bør planterne i sommerperioden holdes let fugtig og bør aldrig udtørre helt, da de vandoptagende rødder så vil tage skade.

Vinter:
Vintertemperaturen bør ikke være under 10 grader, og vandingen skal være meget sparsom til intet vand overhovedet!

Formering:
formeres ved frø, og det er ikke meget forskelligt fra såning af kaktus. Frøene sås oven på såjorden, dækkes let med sandblæsersand (quartssand) potten kan sættes i en formeringskasse eller i en plastpose som sættes et varmt og lyst sted. Så snart at frøene spire (ofte efter ganske få dage ved friske frø) skal de små frøplanter ud af formeringskassen/plastposen, da der ellers meget let kan dannes sort-råd.Slyngende og krybende planter:

Er for de flestes vedkomne de letteste ar dyrke, kræver normalt ikke direkte sollys, men skal dog have en så lys plads som muligt, de er meget gode i hængepotter eller på bøjler.

Sommer:
Generelt bør planterne i sommerperioden holdes let fugtig og bør aldrig udtørre helt, da de vandoptagende rødder så vil tage skade.

Vinter:
Vintertemperaturen bør ikke være under 12 -15  grader, og vandingen skal være meget sparsom.

Formering:
Formeres ved stiklinger, der skæres eller knækkes af. disse skal herefter tørre i ca. 10 dage for at danne callus (sår), når der er dannet callus stikkes stiklingen let ned eller lægges oven på den potte med den jordblandingen som er egnet til netop den art der skal formeres.

Planterne kan selvfølgelig også formeres ved frø, og det er ikke meget forskelligt fra såning af kaktus. Frøene sås oven på såjorden, dækkes let med sandblæsersand (quartssand) potten kan sættes i en formeringskasse eller i en plastpose som sættes et varmt og lyst sted. Så snart at frøene spire (ofte efter ganske få dage ved friske frø) skal de små frøplanter ud af formeringskassen/plastposen, da der ellers meget let kan dannes sort-råd.Podning:
Nogle typer af Ascleps er meget vanskelige at dyrke på egen rod og bør af denne grund podes på et underlag som er længelevende og som er let at dyrke. Det mest anvendte underlag er Ceropegia linearis ssp. woodii.


Pseudolithos migiurtinus og Trichocaulon pictum (syn. Larryleachia picta) vasket og klar til podning.


Den nederste del at planten renses med husholdningssprit.


Roden skæres af med en meget skarp kniv som selvfølgelig er renset med husholdningssprit.

--
Rodknolden af en Ceropegia linearis ssp. woodii er forinden (mindst en uge!) hævet lidt over jorden, blevet renset og skæres nu i et rent snit


Herefter sættes ædelriset (i dette tilfælde en Trichocaulon pictum) oven på rodknolden, og holdes fast med 3M kirurgisk tape. Tapen fjernes efter ca. 7 dage hvorefter de to planter er vokset nok sammen til at det kan fjernes.

--
Podede Asleps, med og uden 3M tape.


! Ordbog ! Foto galleri (Engelsk tekst) ! Cucurbitaceae ! Asclepiadaceae ! Yucca ! Hårdføre kaktus ! Home ! E-mail ! Links ! Søg ! Wanted ! Nyheder !

! Web shop !

Copyright © 1998-2006
Benny Møller Jensen
Hjørring
Danmark

www.bennyskaktus.dk