Formering af frilandskaktus og andre sukkulenter:


Kaktus stiklinger:
Yucca stiklinger:
Såning af Yucca og Agaver:
Såning af kaktus og andre sukkulenter:
Såning af Pediocactus og Sclerocactus:
Såjord:
Såning af Alpine planter:
Hvor får jeg frø fra?



Stiklinger:

Mange arter af kaktus kan formeres ved stiklinger, det er især planter som sætter sideskud på en eller anden måde, som kan formeres på denne måde. Der kan skæres stiklinger i hele vækstsæsonen, men det er som altid bedst at gøre det i starten af sæsonen, så den nye stikling kan få så lang en vækstsæson som muligt.

VIGTIGT! Stiklinge bør altid skæres i tørvejr, for at undgå svampeinfektion i "såret", kniven bør rengøres med husholdningssprit for hvert snit!

Jeg har opdelt stiklingeformering i to dele en for "kuglekaktus og søjlekaktus" og en for Opuntia.

Kuglekaktus og søjlekaktus:
Kuglekaktus og søjlekaktus kan stiklingeformeres på to måder:
1. Ved at skære et sideskud af med en skarp kniv.
2. Ved at skære "toppen" af en plante, denne metode vil oftest ødelægge moderplanten, men der vil tilgengæld næsten komme et eller flere nye skud på planten, som siden kan skæres af som ved metode 1.
Når stiklingen er skåret skal den ligge og tørre i ca. 10 dage, jeg sætter stiklingerne i tomme potter på en hylde i drivhuset (IKKE direkte i solen!). Efter de ca. 10 dage har "såret" har dannet callus, og kan "plantes", enten ovenpå "jorden" eller ganske lidt under. Det er vigtigt IKKE at vande før planten har dannet rødder, det kan tage lang tid, og efter ca. en måned vil det normalt være sikkert at vande en lille smule. Men det er selvfølgeligt meget forskelligt hvor hurtigt de forskellige arter danner rødder, prøv at kikke lidt til dem en gang i mellem, når du siden ser at der er rødder på vej , kan du give lidt vand, og planten vil hurtigt danne flere rødder.

Opuntia:
De fleste Opuntia er ganske lette at stiklingeformere. Det er muligt at lave stiklinger hele året, MEN de bedste resultater får man i perioden fra midt i Maj til Midt i Juli.
Det er bedst at lave stiklinger i tørt vejr, da der ellers kan være risiko for svampe angreb i "såret".  Der skæres et led af med en ren og skarp kniv (tørres af med husholdningssprit). Stiklingerne skal ligge og tørre i ca. 10 dage, jeg sætter stiklingerne i tomme potter på en hylde i drivhuset. Efter de ca. 10 dage har "såret" har dannet callus, og kan "plantes"  ca. 1/3 nede i "jorden". Det er bedst IKKE at vande i den første tid, lidt forsigtig duschen med en blomsterforstøver en gang imellem om morgenen gør dog intet, næsten alle arterne danner herefter hurtigt rødder. Selvfølgeligt er det ikke til at undgå vand hvis stiklingerne plantes i et bed ude i haven, men da der sådanne steder er tale om meget hårdføre arter, er det normalt ikke noget problem hvis bare at "såret" har har dannet callus.

Hvis du får eller laver stiklinger sent på året (efter ca. 1. august) kan disse opbevares i de tomme potter vinteren over, hvor efter at de kan plantes ca. 1. Maj i det følgende år. Denne metode er også god til at lave "back-up" planter med da stiklinger ikke fylder så meget som store planter i store potter.

NB! Cylindropuntia bør tørre i mindst 20 dage inden de "plantes".



Såning af kaktus og andre sukkulenter.

Hvornår kan der sås kaktusfrø?

Hele året, hvor der er rimelige temperaturer, hvilken temperatur der er den bedste afhænger af hvilken art der er tale om, på "Benny's frøliste" kan du se hvilke temperature der er bedst for flere forskellige arter, normalt er 20C til 25C udmærket. Dagen skal helst være lang fra 13 til 14 timer. Men det er jo muligt at forlænge dagen med kunstigt lys. Lyskilden kan være almindelige lysstofrør, som skal være ca. 10 cm over potterne.

Såning af kaktus og andre sukkulenter:

Kaktus er meget lette at så og der er normalt meget god spiringsprocent, Kaktusfrø og frø af mange andre tørketålende planter har meget lang holdbarhed (nogle op til 20-25 år eller måske længere!), og får du ingen spiring er det sjældent fordi frøene var for gamle, snare at der er sket et eller andet uheldigt undervejs, eller at frøene måske har været for fugtige inden du fik dem og er der for var "døde".

Det er en god ide kun at så halvdelen af frøene i en frøportion, i det tilfælde at de små frøplanter bliver angrebet af svamp eller sygdomme i jorden.

På grund af at der kan komme svampesygdomme eller skadedyr og ødelægge frøplanterne sår jeg ofte (altid) kun halvdelen af frøene, og gemmer resten til følgende år. Da kaktus frø er spiringsdygtige i adskillige år, er det godt at have de ekstra frø på "lager", hvis der skulle gå et eller andet galt undervejs, jeg gør dette af hensyn til to ting:

1. Jeg har prøvet at der har gået svampesygdom i alle mine frøplanter!
2. Nogle kaktusfrø spire bedre når de har nogle år på "bagen", mærkeligt men sandt!

Der er flere metoder hvorpå man kan så kaktus, jeg bruger følgende metode:

Frøene sås oven i en potte med TØRT kaktusjord (der bør ikke være partikler der er større end 5 mm), frøene behandles med svampemiddel (jeg har prøvet at tilsætte 1 tsk. Atamon til en liter vand og det fungerede fint!) og dækkes med et tyndt lag sandblæsersand (0,8 til 1,4 mm) (kan fås hos f.eks. Bak & Uhrenfeldt, i 50 kg sække, eller hos tilsvarende firmaer som sælger autoreservedele!) Bemærk at jeg ikke dækker frøene med jordblandingen, kun med sandblæsersandet! Efter såning sættes potterne nu i en kasse som dækkes med et stykke glas, kassen sættes et varmt og solrigt sted i drivhuset (der skal ikke vandes!!!!). Efter ca. 2 uger skal potterne vandes op ved at sætte dem i regnvand tilsat ganske lidt svampemiddel. Når jorden har optaget vandet, dækkes igen med glas og skal igen placeres et varm og solrigt sted (Temperaturen bør være ca. Ca. 20 C til 30 C). De potter hvor der ikke er nogen spiring efter 2 - 3 uger skal tørre ud igen og efter ca. 2 -3 uger kan de igen kan vandes op. Jeg prikler ikke mine frøplanter før de er 2-3 år gamle og potten er godt fyldt med masser af små kaktus, dette har to fordele:

1. De frø der ikke spire det første år vil ofte spire det næste, men hvis jeg havde priklet det første år vill disse frø været gået tabt!.

2. Kaktusfrøplanter har ofte meget små rødder og der vil være meget større chance for at holde liv i planterne når de er større.

For at opnå maksimal spiringsprocent, kan det være nødvendigt at tilpasse temperaturen til de forskellige arter se vejledning i Guide til spiring og dyrkning af kaktus og andre sukkulenter.

En anden og også meget pålidelig måde at så kaktus på kan ses på Henrik Helms Madsens hjemmeside, den metode der vises her kan alle bruge, og der er mange illustrationer så det er ganske let at lære.



Kaktusjord:

Jordblandinger er altid lidt besværligt at blive enige om, og den skal tilpasses den som dyrker dem og under hvilke vækstbetingelser! Når der såes frø er Det sandsynligvis en fordel at tilsætte en smule almindeligt havejord, da denne indeholder "gode" bakterier og svampe, men denne kan også indeholde sygdomme og skadedyr! så hvis du er i tvivl om din jord er god eller indeholder sygdomme og skadedyr er det bedst at undlade almindeligt havejord, eller du kan bage jorden i ovnen!
Her under følger nogle forslag på jordblandinger og jeg vil anbefale at du prøver dig frem, for at se hvilken blanding der passer til netop dine vækstbetingelser:

Standard jordblanding til de fleste arter alpine planter:
(siet igennem et 5-6 mm sold)
24 liter groft bakkegrus
12 liter næringsberiget spagnum
12 liter almindelig spagnum
12 liter leca perler (2 til 4 mm) (pas på ikke at købe Leca sand 0 til 2 mm, da dette er ganske uanvendeligt!!)

Hvis ovenstående jordblanding skal bruges til at prikle ud i eller til omplantning skal der tilsættes en langtidsvirkende gødning, til ovenstående mængde bruger jeg 1 liter animix gødning, det er bedst hvis animix'en har suget lidt vand, (Advarsel: Animix lugter forfærdeligt når den er våd!) da den så er nemmere at smuldre helt i stykker.
(VIGTIGT! animix skal undlades hvis jorden skal bruges til kaktus!!)

Jordblanding til kaktus:
1 del standard jordblanding, uden gødning.
1 del leca perler (2 til 4 mm)

Kaktusjord til at så kaktusfrø i:
(siet igennem et 5 mm sold)
2 sand
1 havejord
1 spagnum næringsberiget
3 Leca perler

Kaktusjordblanding med havejord:
2 dele groft bakkegrus
1 del almindelig spagnum
1 del næringsberiget spagnum
4 dele havejord.
5 dele lecaperler.

Kaktusblanding uden brug af spagnum:

Groft bakkegrus

Kaktusjord til større potter og større planter samt arter der meget sarte overfor væde (f. eks: Pediocactus, Sclerocactus, Navajoa, Toumeya, Ariocarpus og lignede)

1 del kaktusjordblanding
1-2 dele lecaperler.

Jordblanding til Surbundsplanter:
1 del standard jordblanding, med gødning.
2 dele spagnum

Pediocactus og Sclerocactus:

Pediocactus, Sclerocactus og andre arter med meget hård frøskal (Opuntia, Maihuenia, etc.) kan være vanskelige af få til at spire, der er flere måder der kan forsøges, og jeg vil anbefale at der kun sås halvdelen af frøene, hvor efter at resten kan sås på en anden måde:

1. metode:
Frøene vaskes og sås i et glas med steril kaktusjord (glas og jord kan komme en tur i microovnen!), frøene dækkes med et tyndt lag sandblæser sand. Herefter behandles med et svampemiddel, og der lukkes med husholdnings film. Glasset holdes ved en temperatur på 15 - 20 C om natten og ved ca. 35 C om dagen. De frø der ikke spire efter 2 til 3 uger, tages op og vaskes med lunkent vand, herefter kan hilumet prikkes af med en nål. Frøene sås herefter igen på samme måde.

2. metode:
"Køkkenrullemetoden":

Til denne såningsmetode skal du bruge følgende:

Køkkenrulle af meget god kvalitet, dette er meget VIGTIGT, ikke noget med at spare her!.
Svampemiddel, for eksempel Atamon (fortyndes til ½ tsk. pr. liter vand).
Vandforsøver til vand med svampemiddel.
Frø.
Stiketiketter


Frøene kan også sås i et stykke køkkenrullepapir der er foldet 3 gange, den sidste fold foldes ud og her lægges frøene og der fugtes med et svampemiddel (Husk at vaske frøene med svampemiddelvand inden såning).


Den sidste fold lukkes igen


"køkkenrullekonvolutten" lægges i en plastpose. Posen ikke må lukkes helt men bare foldes. Posen opbevares ved 15-20 C om natten og 35C om dagen. Der kontrolleres ofte (mindst en gang i døgnet) for spirede frø og når et frø begynder at spire, skal det straks flyttes til en potte med fugtig steril kaktusjord, jorden kan steriliseres ved at bruge microoven eller ved forsigtigt at hælde kogende vand i potten med jord til der kommer vand ud af bundhullerne, det er VIGTIG at lade jorden køle af til stuetemperatur inden det spirende frø "plantes". Det plantede frø dækkes let med sandblæsersand (i 8 til 1,2 mm størrelse), og der gives et svampemiddel. Jorden må ikke tørre ud det første stykke tid!! De frø der ikke spire, kan behandles på samme måde som ved nr. 1. Der kan også forsøges at lægge plasticposen med frø i fryseren engang i mellem!


Her er et billede af Navajoa fickeisenii ca. et år efter såning i "køkkenrullekuverter"

3. metode:
Frøene sås om vinteren, som alle andre alpine planter oven i en potte med kaktusjord, og dækkes
med sandblæsersand, herefter sættes potten ud i et sted i haven, hvor fuglene ikke kan rode i potten, gerne et sted der hvor der kan blive meget varmt om foråret, men ikke et sted hvor der altid er fugtigt, med lidt held vil frøene spire over nogle år. Jorden i potten bør ikke konstant være fugtig, men tørre ud med 2 - 3 ugers mellemrum.



Formering af Yucca:

Stiklinger:
Ved de fleste arter af Yucca er det muligt at lave stiklinger, arterne uden stamme kan formeres ved sideskud og rhizomerne. Arter med stamme kan formeres ved at skære et gren eller hele toppen af.

Arter uden stamme:
Jeg laver mine Yucca stiklinger fra sidst på foråret til midt på sommeren.
Grav forsigtigt ned under den rhizom eller det skud du ønsker at lave en stikling af og skær den af med en ren skarp kniv.
Lad stiklingen tørre nogle dage, plant derefter i let fugtigt veldrænet jord, Hvis det er en stikling uden blade (Rhizom stikling) plantes den vandret med kun 1/2 cm jord ovenpå. Hvis stiklingen har lidt tynde rødder planter jeg stiklingen staks efter jeg har skåret den men dækker ikke "såret" før efter nogle dage når det er indtørret, sådanne stiklinger vandes hvorefter "såret" behandles med et svampemiddel.

Hvis det er en stikling med blade, plantes denne når "såret" er tørt og plantes i let fugtigt veldrænet jord. Det er ikke nødvendigt at vande den første uges tid.

Arter med stamme:
De letteste arter er Yucca elephantipes, Yucca aloifolia, Yucca gloriosa og Yucca recurvifolia.
En gren eller hele toppen af en plante skære (eventuelt saves) af, og skal herefter tørre i nogle dage, jeg har fået fortalt at det skulle være hurtigere at få gang i væksten hvis såret blive behandlet med roddannende hormon straks efter at stiklingen er skåret af, jeg har ikke afprøvet dette endnu, men det lyder som en god ide, da sådan et middel også indeholde lidt svampemiddel.
Når "såret" er tørt kan stiklingen plantes i let fugtigt veldrænet jord. Det er ikke nødvendigt at vande den første uges tid.

Du er ofte nødt til at væbne dig med nogen tålmodighed, da det kan tage langtid inden stiklingen begynder at gro. Hvis frø er tilgængelige er det ofte hurtigere og lettere!

Såning af Yucca og Agaver:

Yucca er meget lette at dyrke fra frø, og normalt får jeg god spiringsprocent (ca. 60%), frøene er desuden meget langtidsholdbare og kan sagtens blive gemt i 4-5 år ved stuetemperatur.

seeds from Yucca nana, collected at the Type location, 2075 m. in southern Utah (fh 1178.11), (56 KB)
3 frø af Yucca nana, indsamlet af Fritz Hochstätter på Type lokaliteten; 2075 m. i det sydlige Utah (fh 1178.11).
Foto af Benny Moeller Jensen ©1999-2005.

Den bedste metode er at så yucca frøene i en jordblanding som følgende:

2 dele sand (siet igennem et 5 mm sold)
1 del havejord (siet igennem et 5 mm sold)
1 del spagnum næringsberiget (siet igennem et 5 mm sold)
3 dele Leca perler (2 til 4 mm) eller småsten (2 til 4 mm) (pas på ikke at købe Leca sand 0 til 2 mm, da dette er ganske uanvendeligt!!)

Sidst i april såes der 16 frø oven på jorden i firkantpotter 9 x 9 x 10 cm, frøene dækkes med et ca. 5 mm tykt lag sandblæsersand  ( 0,8 - 1,2 mm). Potterne sættes i et minidrivhus, som er placeret i vindueskarmen i et sydvendt vindue (øst eller vest kan også bruges, hvor et sydvindue ikke er tilgængeligt). Potterne bliver vandet i bunden af minidrivhuset med vand indeholdene et mildt svampemiddel (evt Atamon 1 tsk til 1 liter vand). Første gang der vandes bruges der ca. 1,5 liter til 24 potter, og der sprayes med en vandforstøver ovenfra også med vand, som indeholder et mildt svampmiddel. Efter 2-4 uger, når der har været god spiring, åbnes der helt for ventilationen i minidrivhuset, og efter yderligere 1 uge fjernes "drivhuset" helt. Hvis plantene står i et sydvendt vindue, bør de flyttes til et østvendt vindue eller skygges let, så de ikke bliver solskoldet. Frøplanterne kan blive i såpotterne ind til næste forår, hvor de plantes indivuelt op i firkantpotter 9 x 9 x 10 cm og kan nu flyttes til i et uopvarmet drivhus. Det efterfølgende forår kan der pottes op i 3 liter rosenpotter, og enkelte af de største kan plantes ud i haven, frøplanterne bør dog som et minimum have dannet et rhizom på ca. 1,5 x 4 cm inden de plantes i haven.

Siden jeg ændrede min såningsprocedure til ovenstående, er springsprocenten blevet væsentligt højere (mellem 65 og 96%), og der er kun død en eneste frøplante ud af ca. 500-600 frøplanter.

Hvis du har et minidrivhus med undervarme, kan du bruge ovenstående metode allerede i begyndelsen af marts. Temperaturen i jorden i potterne bør være omkring 25-28 C. Sidst i maj eller i begyndelsen af juni er frøplanterne store nok til at blive priklet ud individuelt i 7 x 7 x 8 cm potter. De omplantede yuccafrøplanter bør flyttes til et østvendt vindue eller skygges let. I det følgende forår er planterne store nok til at blive omplantet i 1-3 liter potter alt efter størrelsen af arten/formen. Jeg vil endda tro, at de største vil være store nok til udplantning i haven allerede sidst august eller september, men det er endnu ikke testet. Det forudsætter at planterne har udviklet et eller flere store rhizomer på mindst ca. 1,5 x 4 cm, før de udplantes i haven. Alternativt kan de udplantes i haven det følgende forår.

Har du kun få frø eller masser af plads, er det en fordel at så færre frø i hver potte, måske 5 - 9 frø i en firkantpotter 9 x 9 x 10 cm, da det giver en meget bedre vækst, når planterne har lidt mere afstand..
 
Minidrivhus med undervarme, termostat indstillet til ca. 25-28 grader Celsius.
Minidrivhus uden undervarme.

Større minidrivhus uden undervarme.

Små frøplanter begynder at komme op efter 1-3 uger.
Små frøplanter begynder at komme op efter 1-3 uger 2087 Yucca "Jensen hybrid" angustissima ssp. kanabensis x filamentosa.

10 frø sået i 7 x 7 x 8 cm potter 12. marts 2009, foto fra 31. marts 2009.

Min "gamle metode":
Tidligere såede jeg Yuccafrø i det sene forår eller tidlig sommer, når temperaturen inde i drivhuset er omkring 20C til 30C om dagen, og det er ikke alt for koldt om natten (det skal være over 13C eller rådner frøene!). Normalt får jeg sået fra sidst i Maj til først i Juni. Jorden frøene bliver sået i, er den samme som til kaktus:

2 dele sand (siet igennem et 5 mm sold)
1 del havejord (siet igennem et 5 mm sold)
1 del spagnum næringsberiget (siet igennem et 5 mm sold)
3 dele Leca perler (2 til 4 mm) eller småsten (2 til 4 mm) (pas på ikke at købe Leca sand 0 til 2 mm, da dette er ganske uanvendeligt!!)

Frøene sår jeg i slutningen af maj eller begyndelsen af juni, jeg bruger 3 liters rosenpotter, som er ca. 15 cm i diameter og 21 cm dybe. Frøene bliver sået oven på jorden i 3,5 liters rosen potter som er 18 - 20 cm dybe, frøene dækkes med et ca. 5 mm tykt lag sandblæsersand  ( 0,8 - 1,2 mm). Potterne blive sat i bakker på bordet i drivhuset og holdes let fugtige i  ca. 14-20 dage Jeg har prøvet at dække dække potterne med hvid fiberdug for at undgå at jorden udtørre på maget varme solrige dage, og det virker fint, hvis de ikke bliver dækket kan det være nødvendigt at dushe potterne 1 -3 gange om dagen. De potter hvor der ikke er nogen spiring efter 2 - 4 uger, lader jeg tørre ud igen hvor efter de sættes til side indtil næste år! hvor efter jeg prøver igen på samme måde. I de potter hvor kun nogle af frøene har spiret, finder jeg de frø som ikke er spiret og gemmer dem til senere, med mindre at de er "bløde" (= døde frø!). Frøplanterne forbliver i potterne indtil næste vækstsæson, og det er bedst at de ikke udsættes for alt for meget frost i deres første leveår. I den anden vækstsæson prikler jeg om i 10 liters potter gerne 5 - 6 stk. i hver potte her i kan de stå endnu et par år inden de kan plantes i enkelte 10 liters potter (gerne større!) eller i et veldrænet bed alt efter hvilken art det er.
Grunden til at de bliver sået store rosepotter er at Yucca får lange rødder, samt at jeg aldrig prikler planterne før de er mindst 1 år gamle!  Yucca frøplanter bør ikke udsættes for frost den første vinter, herefter kan de alt efter art opbevares i et uopvarmet drivhus om vinteren. Når planterne er 2-4 år gamle er de hårdføre arter store nok til at de kan de plantes ud på friland.

18 month old seedlings of Yucca nana, grown from seeds collected at the Type location, 2075 m. in southern Utah (fh 1178.78), (23 KB)
4 måneder gammel frøplante af Yucca nana,
dyrket fra frø indsamlet ved  Limestone Cliffs, 2040 m., Utah, (fh 1179.52),
sået 1. Juni 1999, billedet er fra Oktober 1999.
Foto af Benny Møller Jensen ©1999-2000.

18 month old seedlings of Yucca nana, grown from seeds collected at the Type location, 2075 m. in southern Utah (fh 1178.78), (23 KB)
18 måneder gammel frøplante af Yucca nana,
dyrket fra frø indsamlet af Fritz Hochstätter på Type lokaliteten; 2075 m. i det sydlige Utah (fh 1178.11).
Foto af Benny Møller Jensen ©1999-2000.



Såning af andre planter der kan dyrkes under samme vækst forhold:

Såning af Alpine planter:
Den eneste forskel på såning af alpine planter og kaktus er at De alpine sås om vinteren og at potterne placeres ude i haven. Kaktus derimod skal placeres i sluttet luft for at opnå optimal spiring.

Jeg dækker altid frøene med et tyndt eller tykt lag sandblæsersand (0,8 til 1,4 mm) (kan fås hos f.eks. Bak & Uhrenfeldt, i 50 kg sække.) Jeg dækker ikke frøene med jordblandingen!! De fleste frø sår jeg i januar - februar måned, men enkelte arter spirer bedst hvis de sås når der er varmere (ca. 20 C) andre arter spirer bedst hvis de ikke bliver sået før der er gået 1 år!! (f. eks. mange Aquilegia og de fleste Penstemon arter.) Så inden frøene skal sås kan de sorteres efter hvordan de bedst spirer. Dette kan læses i bogen:

"Seed Germination in Theory and Practice"
Der er tre bind til en pris af  ca. US$ 20,- pr bind inkl. porto. Kan købes hos forfatteren:
Norman C. Deno
139 Lenor Drive
Pennsylvania State College
PA16801
U.S.A.

Hvis man ikke gider at gå "videnskabeligt" tilværks, er det nemmeste bare at så frøene om vinteren, og vente og se hvad der sker til foråret! Jeg bruger altid firkantede 9 x 9 x 10 potter (eller 10 x 10 x 11 til løgplanter)

Hvis man ikke gider at gå "videnskabeligt" tilværks, er det nemmeste bare at så frøene om vinteren, og vente og se hvad der sker til foråret!



Hvor får jeg frø fra?

Det er ganske lige til, da foreningen "Nordisk Kaktus Selskab" en gang om året laver meget fin frøliste, som dog  kun sendes til medlemmerne af foreningen. Hvis du ikke er medlem af NKS så bør du besøge NKS hjemmeside:

Nordisk Kaktus Selskab

Der udover kan der bestilles frø fra udenlandske firmaer:

EU:

Sverige:

SuccSeed
Jeg har ikke selv prøvet at handle hos Succseed, men de jeg har talt med som har handlet hos dem, har være tilfredse med frøene.

Tyskland:

Navajo Country:
Ejer: Fritz Hochstätter.
Frø af alle arter af Pediocactus, Sclerocactus og Yucca plus frø af mange andre kaktus også vinterhårdføre arter.

USA:

Mesa Garden, P. O. Box 72, Belen, New Mexico 87002, U.S.A.
Ejer: Steven Brack.
MEGET STORT UDVALG, hvis de ikke har frøene, så ved jeg ikke hvor du skulle kunne få fat i dem!.


God fornøjelse.

Benny Møller Jensen

Hvis du har bemærkninger eller spørgsmål er du velkommen til at sende mig en  E-mail.


Tilbage til Benny's side om Vinterhårdføre kaktus.
Tilbage til Yucca siden:

! Ordbog ! Foto galleri (Engelsk tekst) ! Cucurbitaceae ! Asclepiadaceae ! Yucca ! Hårdføre kaktus ! Home ! E-mail ! Links ! Søg ! Wanted !English ! Nyheder !

! Web shop !
 

Copyright © 1998-2009
Benny Møller Jensen
Hjørring
Danmark

www.bennyskaktus.dk